MENY

Avvikling av tjenesten

Denne nettsiden avvikles fra 30.09 og erstattes av den nasjonale karriereveiledningstjenesten på nett.

Vi gjør oppmerksom på at spørsmål mottatt etter kl. 08:00 30.09 ikke vil bli besvart.

Lurer du på noe om utdanning, yrker eller dine muligheter?

Still spørsmål til våre karriereveiledere.

Still spørsmål

Fagskole med 2 fagbrev

Hei!
Jeg er en mann på 27 år, er snart i mål med mitt siste år på teknisk fagskole.
Jeg har i dag fagbrevet i tømrerfaget og har jobbet som tømrer i 9 år, men vurderer sterkt å hive meg rundt og ta fagbrevet i betong nå også.
Kan det siste fagbrevet være med på å gi meg en enda større lønnsøkning eller stilling når jeg er ferdig med fagskolen, med 2 fagbrev og fagskole ingeniør?

Camilla Tønnesen
6. juli 2020 kl 10

Kommentarer

  Hei

  Takk for at du benytter vår netttveiledningstjeneste. Du spør om det lønner seg å ha to fagbrev og fagskoleutdanning.

  Du viser stor kapasitet, med tanke på at du har kombinert utdanning og praksis i en del år nå. Det er i seg selv en god kompetanse i arbeidslivet. Når det gjelder den konkrete kompetansen du allerede har, fagbrev som tømrer og fagskoleingeniør innen bygg, er disse kompetansene etterspurt fordi du har en god kombinasjon av praksis og teori. Du lurer på om du skal legge til et fagbrev til, innen betongfag.

  I Norge er det ingen lovfestet rett til høyere lønn med flere fagbrev. I noen bedrifter blir dette belønnet i stor grad, og i andre bedrifter i liten grad. Du har ikke krav på høyere lønn. Allikevel kan kombinasjonen av kompetanse gjøre deg mer attraktiv i arbeidsmarkedet, og derfor gi deg konkurransefortrinn, fordi du blir mer attraktiv for bedrifter. Det kan gi deg mulighet for å forhandle lønn i bedriften din, men det er altså ingen garanti. Du har en solid kompetanse og kan med fordel sondere terrenget før du starter med flere utdanninger. Er bedriften du jobber for interessert i deg med denne kombinasjonen, så kan det jo være aktuelt.

  Merk uansett at med den nye yrkesfagstrukturen kan det være ulike krav til utdanningsløp fra 2021 i forhold til dagens struktur der de to omtalte fagbrevene har to felles år innledningsvis. I den nye strukturen er løpet for betongarbeiderfaget og tømrerfaget skilt allerede etter vg1. Dettte kan bety en litt lenger vei til fagbrev innen betongfaget. www.vilbli.no

  Det er bransjefolk i ditt lokale område som kjenner arbeidsmarkedet best, det kan være en god start å prate med noen som har ansvaret for rekruttering i de bedriftene du ser for deg å arbeide i.

  Lykke til!
  Camilla Tønnesen
  Camilla Tønnesen
  6. juli 2020 kl 11

Det er stengt for kommentarer.

Endringer kan forekomme
Vær oppmerksom på at opplysninger i eldre innlegg kan være utdaterte.