MENY

Avvikling av tjenesten

Denne nettsiden avvikles fra 30.09 og erstattes av den nasjonale karriereveiledningstjenesten på nett.

Vi gjør oppmerksom på at spørsmål mottatt etter kl. 08:00 30.09 ikke vil bli besvart.

Lurer du på noe om utdanning, yrker eller dine muligheter?

Still spørsmål til våre karriereveiledere.

Still spørsmål

Valg av vgs

Jeg har lyst til å bli lege, men jeg er veldig interessert i idrett også, og har lyst til ha å det gøy på vgs. Så jeg lurte på om det var mulig å gå idrettslinje og så ta opp fag etterpå for å bli lege? Eller hvordan er det?

Camilla Tønnesen
3. september 2020 kl 07

Kommentarer

    Hei. Takk for at du stiller spørsmål til Min Utdanning. Det ser ut til at du er en elev i ungdomskolen som ser på muligheter i videregående utdanning. Det er lege du har lyst til å bli, men samtidig tenker du at utdanningsprogrammet Idrettsfag virker spennende. Du er klar over du normalt sett ikke kan velge alle programfagene du vil trenge for å komme inn på medisinstudiet hvis du går idrett, men tenker at det er viktig å ha det gøy på videregående. Spørsmålet ditt er om du kan ta opp fagene du trenger for kvalifisere til opptak på medisin etter videregående. Det kan du. Du kan for eksempel velge de realfagene skolen tilbyr på Idrettsfag, og ta de resterende fagene du mangler som privatist etterpå. Det du må være klar over da er at disse fagene ikke blir ført på førstegangsvitnemålet ditt, og at du dermed kvalifiserer til opptak i kun ordinær kvote i samordna opptak. Det betyr at hvis du skal søke deg inn på medisin i Norge vil poengsummen for opptak være svært høy. Høyere enn om du søker med et førstegangsvitnemål. Informasjon om opptak til medisin i Norge finner du her. Ønsker du å studere medisin i land som ikke skiller mellom førstegangsvitnemål og forbedrede vitnemål, kan det være at dette ikke spiller noen. Dette varierer fra land til land. I ditt tilfelle er det viktig å sette seg inn i hvilke muligheter du har til å søke medisinstudier i Norge og utlandet, og hva som skal til for å komme inn ved de enkelte studiestedene før du velger videregående. Muligheter og opptakskrav ved utenlandske universiteter kan du lese om på ANSA. Jeg kan også nevne at noen videregående skoler tilbyr studiespesialisering med toppidrett. Det betyr at du kan velge en linje hvor du både får spesiell studiekompetanse, alle de realfagene du vil trenge, og toppidrett i tillegg. Det forutsettes riktignok at du driver med en idrett og at du samtidig er motivert for Studiespesialisering. Studiespesialisering er det utdanningsprogrammet som gir flest muligheter med tanke på valg av programfag. Jeg ønsker deg lykke til med innhenting av informasjon og valg av videregående utdanningsprogram etterhvert.
    Nina Berger
    Nina Berger
    3. september 2020 kl 13

Det er stengt for kommentarer.

Endringer kan forekomme
Vær oppmerksom på at opplysninger i eldre innlegg kan være utdaterte.